Vorige | Volgende
Verkocht

De Realiteit 12 * 1316TB Almere

Deze woning is verkocht

Neem contact met ons op

06 41 246405

info@leukehuizen.nl

Omschrijving

VERKOCHT Het wijkje De Realiteit ligt aan de zuidoever van de Noorderplassen. Een ongebruikelijke...

Kenmerken

Soort woning
Recreatiewoning
Bouwtype
Bestaande bouw
Status
Verkocht
Aanvaarding
in overleg
Bouwjaar
1985
Ligging
Aan rustige weg, landelijk gelegen, vrij uitzicht

Omschrijving

VERKOCHT

Het wijkje De Realiteit ligt aan de zuidoever van de Noorderplassen. Een ongebruikelijke naam voor een bijzondere straat. Hier staan 17 prijswinnende ontwerpen van een wedstrijd (1985) onder de titel 'Tijdelijk wonen'.
Door de opzet van een prijsvraag konden hier bouwwerken worden gerealiseerd waarbij de bouwvoorschriften niet nageleefd hoefden te worden.

De Realiteit 12 is een ontwerp van Mike Janga en heet De Steigerhut. Een driehoekige constructie met een open begane grond en twee verdiepingen. De compleet glazen gevel aan de westzijde kijkt uit op het groen en het water en heeft de middag- en avondzon.
De filosofie achter het ontwerp was om tijdelijk hulpmateriaal als permanent materiaal te gebruiken: een steigerconstructie als drager rondom en wanden van sandwichpanelen. De inrichting is simpel maar functioneel, als in een hut. De constructie was snel te bouwen en ook weer simpel af te breken indien gewenst.

Inmiddels staan de ontwerpen er al weer heel wat jaren en is met de gemeente overeen gekomen dat zij permanent mogen blijven staan.

De Steigerhut is een recreatief object en ook altijd als zodanig gebruikt. De huidige eigenaar heeft het een aantal jaren geleden gekocht toen het ontwerp geheel verscholen ging in ondoordringbaar groen.
Intussen is de tuin grondig aangepakt, zijn er een goede keuken, douche en houtkachel in het huis gezet, de waterleidingen vervangen, elektrakabels vernieuwd en netjes weggewerkt in goten langs de muur en is in de tuin een schuur neergezet.
Al met al is het weer een fijne plek geworden om te verblijven.

Huidige indeling:
Het ontwerp is een driehoek van 10 x 10 x 10 meter.
Begane grond: open ruimte onder de woning. Entree met hal, toilet en kast met installaties (elektra en water) en vide naar de verdieping.
Eerste verdieping: open ruimte met keuken en houtkachel, uitzicht op de Noorderplassen.
Tweede verdieping: open ruimte, boiler, douchecabine, uitzicht op de Noorderplassen.
nb er staat energielabel B vermeld. dat klopt natuurlijk niet; er is geen energielabel beschikbaar. Het systeem vult automatisch het label van het bouwjaar in, maar dit is niet gebouwd als woning.

De intentie was om het ontwerp af te breken. Er ligt een plan (met complete vergunning) voor een nieuw huis naar ontwerp van Michel Koolen, tevens ontwerper van Realiteit nummer 9. De driehoekige constructie is gekanteld zodat er een A-huis ontstaat, in twee delen, uit te voeren in hout. Voor dit ontwerp is reeds een Omgevingsvergunning en sloopvergunning verleend. (Dat is bijzonder, want hiervoor was toestemming nodig van de Rijksbouwmeester in verband met het bijzondere karakter van de wijk). Zie voor de tekeningen de website van de makelaar.
Nieuwbouw plan:
Bij het ontwerp Kentering is rekening gehouden met twee belangrijke uitgangspunten. De vorm en de massa blijven contrasteren met de beide buren, Amfibie en Golfhuis. En het geweldige uitzicht is behouden. De bouwmassa van het oorspronkelijke ontwerp is als basis genomen, in gekantelde vorm. De entree ligt op de begane grond in een aanbouw, met het slapen op de begane grond. Op de verdieping ligt de woon / eetkamer met wederom een heel breed terras met uitzicht. In de punt is een vide ruimte, hier kan nog een extra kamer worden gemaakt. De woning is van hout, de kap kan in riet worden uitgevoerd. Zie voor de ontwerptekeningen de website van de makelaar. Het is een huis waar je heel goed kunt gaan wonen.

De kavel en de omgeving
De kavel is rond de 600 meter groot (ca 17/18 x 34 een beetje schuin lopend) en ligt aan de buitenrand met vrij zicht op een grasveld, bomen en verder weg de Noorderplassen. Daar zijn een strandje en horeca. De locatie is kort bij de Hogering voor een snelle aansluiting op de A6 en A27 en ontsluiting naar het centrum van Almere Stad met NS station. Je kunt in de omgeving heerlijk fietsen, varen of wandelen.

Een nieuwe eigenaar heeft daarmee een aantal keuzemogelijkheden:
- voortzetting van het huidig recreatief gebruik;
- Het huis afbreken en het nieuwe ontwerp laten bouwen. Er ligt nog geen aanbieding van een aannemer. De bouwkosten worden ingeschat rond de € 200.000 (afhankelijk van keuzes in afmeting en afwerkingsniveau - een simpele uitvoering vanaf € 150.000). Dan staat er ook wel een geheel nieuw woning op een schitterende plek. Het nieuwe ontwerp is geschikt voor permanente bewoning (voldoet aan het Bouwbesluit en er zal moeten worden geheid).
- Het huis slopen en zelf een nieuw ontwerp laten maken, al dan niet voor recreatief gebruik.

De bestemming is recreatief, er is een wijzigingsbevoegdheid opgenomen in het bestemmingsplan om dit om te zetten naar wonen. Dit moet worden aangevraagd en er zijn kosten aan verbonden (afkoopsom aan de gemeente tegen de € 40.000). De gemeente gedoogt wel dat je er kunt inschrijven (dus permanent wonen is feitelijk wel mogelijk).

Bijzonderheden
- De Realiteit is ondergebracht in een Vereniging van Eigenaren. De servicekosten zijn € 100 per jaar.
- Prachtige plek.
- Aankoop alleen mogelijk zonder een voorbehoud van financiering.

Kenmerken

Overdracht

Status
Verkocht
Aanvaarding
in overleg

Bouw

Soort woning
Recreatiewoning
Bouwtype
Bestaande bouw
Bouwjaar
1985

Oppervlakten en inhoud

Gebruiksoppervlak wonen
90 m²
Externe bergruimte
5 m²
Bruto inhoud
240 m³
Perceeloppervlakte
590 m²

Indeling

Totaal aantal kamers
3

Energie

Soort verwarming
houtkachel
Warm water
elektrische boiler eigendom

Kadastrale gegevens

Gemeente
Almere
Sectie
F
Indexnummer
14
Perceel
1255
Oppervlakte
590 m²
Eigendomssituatie
Volle eigendom

Buitenruimte

Ligging
Aan rustige weg, landelijk gelegen, vrij uitzicht
Tuintype
tuin rondom
Tuin
12 x 8 m
Oppervlakte
96 m²
Bereikbaar via achterom
ja

Parkeergelegenheid

Soort parkeergelegenheid
openbaar parkeren

Foto's